Lisztérzékenység vagy inkább gluténérzékenység / coeliakia


A lisztérzékenység / coeliakia nem ételallergia, hanem a táplálékkal bevitt gluténra ami búzában, árpában, rozsban és zabban előforduló fehérjére ezeknél az embereknél, nem IgE- típusú ellenanyagokat termel szervezetük, hanem más típusú ellenanyagokat, mint anti-endomysium és szöveti transzglutamináz. Ezek az ellenanyagok valahogy a saját szervezet ellen fordulnak és ez a szervezetben így autoimmun reakciókat okoz, amely kóros elváltozásokat okozhatnak.

Gluténérzékenység diagnosztizálása szövetvizsgálattal – biopsziával 1

Tilos a gluténtartalmú ételek elhagyása, mert a glutén elhagyása után a bélbolyhok regenerálódnak és a diagnózis lehetetlenné válik vagy nem korrekt eredményt ad!

Ha a vérvizsgálat eredményei szerint a gluténérzékenység valószínűsíthető, a szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) is elrendel. A felszívódási zavart kiváltó ok, a vékonybél bolyhainak elsorvadása ezzel kimutatható.

A vékony bélbiopsziát gyomortükrözéssel végzik, azt követően pedig laboratóriumban, mikroszkóp alatt megvizsgálják a mintát. Az eredmények értékelésekor az 1990-ben megújított, úgynevezett Marsh-kritériumokat ellenőrzik, ezek pedig: a gyulladásos sejtek aránya, a fedőrétegben megtalálható limfociták száma, a nyálkahártya képe speciális festésben, a bélbolyhok hossza, illetve az egyes sejttípusok aránya.

A lisztérzékenység egész életen át tartó megbetegedés, de gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges, teljes élet érhető el.